Faktum

Hans förfader var snabbare än Bolt

Urtida aboriginer kan ha sprungit snabbare än världsmästaren


I vår tid har Usain Bolt världsrekordet på 100 meter.

Men för 20 000 år sedan han han troligtvis blivit omsprungen – av en aborigin.

– Vi är den sorgligaste skara av manliga Homo sapiens som någonsin funnits, säger antropologen Peter McAllister.

Den australiska antropologen Peter McAllister har släppt boken ”Manthropology – Vetenskapen om den otillräcklige moderne mannen”.

I den presenterar han många års forskning och drar flera slutsatser som ställer dagens moderne man i en ganska dålig dager. Boken inleds med orden: "Om du läser den här är du – eller mannen du köpt den till – den sämsta mannen i historien".

Enligt boken skulle både sprintern Usain Bolt, höjdhopparen Javier Sotomayor och muskelberget Arnold Schwarzenegger fått se sig slagna av urtidsmänniskor.

37 kilometer i timmen

Snabbast var, enligt boken, aboriginer i Australien för dryga 20 000 år sedan. Baserat på bland annat fossila fotavtryck har McAllister kunnat slå fast att de urtida aboriginer kunde springa i en hastighet av 37 kilometer i timmen, barfota och på lerigt underlag.

Usain Bolt kom upp 42 kilometer i timmen när han slog världsrekordet, men det var med dubbskor på en löparbana med vinstpengar och ära att vinna, och går inte att jämföra med aboriginernas förutsättningar, menar McAllister. De fossila avtrycken visade även att aboriginerna när de var uppe i farten av en moppe fortfarande accelererade, så deras maxfart kan ha varit så hög som 45 kilometer i timmen, skriver Sydney Morning Herald.

Terminatorn får stryk i armbrytning

Även dagens mest muskulösa män får se sig slagna – av Neanderthal-kvinnor. Peter McAllister har jämfört överarmstrykan mellan La Ferrassie 2, ett skelett av en dryga 70 000 år gammal Neanderthal-kvinna, med muskelberget Arnold Schwarzeneggers fysik när han på 70-talet var världsmästare i bodybuilding.

Hon hade kommit upp i 90 procent av "Terminatorns" muskelmassa.

– Men med tanke på de på den tiden hade annorlunda fysiologi, med en kortare underarm, så hade hon utan problem besegrat honom i armbrytning, säger Peter McAllister till Reuters.

Snöre runt testiklar

Men det är inte bara i styrka och snabbhet som dagens man får stryk av sina förfäder.

Även i spänst och medkännande var urtidsmannen mer utvecklad.

• Världsrekordhållaren i höjdhopp, Javier Sotomayor, hade fått stryk av unga tutsier i Rwanda som under förra seklet kunde hoppa så högt som 2,52 meter.

• Huichol-indianerna i Mexiko band snören runt sina testiklar som deras fruar kunde dra i under förlossningen, så att de skulle kunna dela smärtan med varandra.

• Och dagens bågskyttar skulle inte ha en chans mot de mongoliska bågskyttarna på 1100-talet som kunde få i väg pilarna sex gånger så långt samtidigt som de satt på en galopperande häst.

– Vi är den sorgligaste skara av manliga Homo sapiens som någonsin funnits, säger antropologen Peter McAllister till Reuters.

– Vi utsätts helt enkelt inte för samma belastningar och fysiska utmaningar som i urminnes tider så våra kroppar har inte utvecklats. Inte ens den träning som våra elitidrottare utför gör att vi kommer upp på samma nivå.

Linda Hjertén

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0